Uldumvej 15

Bragt i “En ægte ølholmer” september 2012

Det første hus på denne adresse blev opført i 1868 af nyt egebindingsværk og brændte mursten, taget var stråtækt. Bygherre var mureren Niels Johan Henriksen Klüver og dennes hustru Mariane. Allerede i oktober 1869 emigrerede familien til USA, hvor de slog sig ned i Appelton, Wisconsin med deres to sønner og en datter, alle født i Ølholm. Deres næstældste barn, en søn på 9 år, blev hos mormor, som boede ved Hvolgaards skov. Klüverfamilien boede resten af deres liv i USA.
Huset havde de solgt i 1869 til bødker Søren Sørensen og hustruen Mette, som begge var sidst i 60‘erne. Parret boede her til de i 1880 i en høj alder flyttede til Fattiggården i Langskov, medbringende et stort flyttelæs af indbo, service, tøj og hans store beholdning af værktøj.
Huset på Uldumvej solgte de til ægteparret Maren og Niels Jakobsen, som tidligere boede i et gammelt hus på Ølholm Bygade, hvor han arbejdede som blikkenslager, men nu var blevet en aldrende mand. I 1882 døde han og efterlod sig den yngre enke Maren og en stor børneflok, hvoraf to udvandrede til USA og et til New Zealand med deres familie.
Enken solgte huset i 1885 til Chr. Petersen Lundsgaard, som ejede det til 1900, hvor han solgte til maler Anders Henriksen og dennes hustru Stine. De havde da børnene Kristen og Mariane og fik deres yngste barn Alfred her. Henriksen blev kort efter landpost fra Ølholm Station. Familien blev boende her til 1922, hvor de flyttede til deres nybyggede hus på Banevænget 1, og her kunne post Henriksen rigtig boltre sig på den store grund med sin interesse for havebrug og biavl bl.a. Uldumvej 15 blev lejet ud og senere solgt til handelsmanden Herluf Christiansen Riis og hustruen Maren, som boede her med deres små børn og disse børns bedstefar.

Uldumvej 15, ca 1920

Uldumvej 15, ca 1920

I 1932 skiftede huset igen ejere, nu solgt til det helt nygifte unge par Marie og Hans Due, som i april 1932 fik deres første barn her, men måtte opleve at miste deres nykøbte hus ved en brand 14. juni samme år. Familien blev genhuset i kommunens daværende udlejningshus på Uldumvej 20, indtil deres nye hus var blevet opført i oktober 1932. Det nye hus blev bygget i 2 etager, med en ekstra lejlighed øverst, og snedkeren Hans fik et værksted i tilknytning til underetagen hvor han kunne boltre sig i samtidig med at han arbejdede på møbelfabrikken i Ølholm. Det nybyggede hus fik navnet “Lillebo” som stadig står smukt på gavlen. Marie og Hans fik ialt 5 børn, Kaj, Erik, Eigil, Vera og Svend Aage. Marie døde i 1973 og Hans blev boende i huset til sin død i 1988.

Marie og Hans Due

Marie og Hans Due

“Lillebo” blev solgt til Lene og Søren Winther, som foretog en omfattende renovering og forandring af huset. I 1993 blev det solgt til Mette Tusborg og Ole Sørensen, der som forgængerne var unge, og satte deres eget præg på huset. I 1999 blev huset købt af de nuværende ejere Rikke Pagaard og Brian Guldberg Dagø, som har fortsat traditionen med at være unge mennesker, der forandrer boligen efter deres egen smag. Parret har desuden tilkøbt et stykke jord hvor de to sønner kan boltre sig med deres egen lille fodboldbane.

Dette indlæg blev udgivet i Publikationer. Bogmærk permalinket.