Ølholm Bygade 45

Bragt i “En ægte Ølholmer” maj 2014

Huset på denne adresse bliver blandt ældre personer her i Ølholm ofte omtalt som Marie Hvegholms hus,

Ølholm Bygade 45

Ølholm Bygade 45

Marie og hendes mand Edvard Hvegholm købte grunden og fik huset bygget i 1925. Parret var i 1921 blevet gift i Langskov kirke og boede til leje i Ølholm inden de byggede deres eget hus. Marie var født i Tørring men var plejebarn her i Langskov og Edvard var en søn fra gården Hvegholm på Nyborgvej. Han var udlært møbelsnedker i Tørring og arbejdede derovre, og derfor blev der bygget et værksted samtidig med den nye bolig, hvor Edvard i sin fritid, som den flittige håndværker han var, fremstillede mange fine husflidsting i træ.

Marie havde som ung lært at vaske det fine kravetøj og knækflipper, som mænd brugte den gang, Det kaldtes i gamle dage “fransk vask og strygning” og hun indrettede et sådant vaskeri derhjemme. Hun havde så meget at lave i vaskeriet, at hun havde en pige til at se efter børnene Anne, Peder og Grethe, da de var små. Senere var Marie ansat på Ølholm Chokoladefabrik.

Ægteparret var begge optaget af de lokale dilettantforestillinger i Ølholm Forsamlingshus, Edvard lavede rekvisitter og Marie var den fornøjelige instruktør i mange år.

Marie Hvegholm 1953

Marie Hvegholm 1953

Edvard døde i 1953, kun 59 år gammel, og da alle 3 børn emigrerede til USA blev det for Marie til rigtig mange rejser til Los Angeles, hvor alle børnene boede.

Døtrene var også skiftevis hjemme på ferier hos moderen, som afhændede huset og flyttede i en lejlighed på 1.sal i “Elisabethsminde”, Ølholm Bygade 3. Marie var en livsglad og meget aktiv kvinde, som alene tog turene over Atlanten til sine børn, og alderen begrænsede hende ikke i dette. Marie bliver husket som den friske aktør ved dilettanter, og var ikke bange for at iføre sig mandekostume og overskæg, hvis der manglede en mand til rollen – eller at demonstrere, hvordan man kyssede i en elskovsscene. Hun var i det hele taget en sprudlende personlighed.Marie døde i 1986 i en alder af 94 år.

Marie Hvegholm 1981

Marie Hvegholm 1981

Vores daværende lokale bager Åge Nielsen havde købt huset og havde en ansat bagersvend boende der, og i 1965 solgte han huset til Rita og Jørgen Lindenstrøm. Jørgen var selvstændig malermester i Ølholm, og er, som han selv omtaler det, en ægte Ølholmer. Familien flyttede dertil med 2 sønner fra huset på Landsflod 3. Jørgen var i sine år her en aktiv fodboldtræner for ungdommen i Ølholm, og i dilettanten i forsamlingshuset var han en drivende kraft, både som instruktør, aktør og den, der malede scenedekorationerne.

I 1970 flyttede familien Lindenstrøm herfra og huset blev solgt til en yngre familie ved navn Madsen.

De solgte i 1972 huset til ægteparret Birgit og Albert Hauser, som med børnene Hanne, Rune og Heinz flyttede fra Egtvedkanten til Ølholm.

Hauserfamilien boede på Ølholm Bygade til de i 1993 valgte at flytte til Tørring og huset blev herefter overtaget af ægteparret Maybritt Auerbach og John Larsen. Deres søn Jacko voksede op her og huset fik sit nuværende udseende af Larsenparret. De solgte i 2012 huset til den nuværende ejer, for selv at bygge et hus på den modsatte side af Ølholm Bygade, med fri udsigt over kærområdet ned mod Gudenåen.

Dette indlæg blev udgivet i Publikationer og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.