Vejlevej 95

Bragt i “En ægte Ølhomer” august 2013

Vejlevej 95 ca. 1920

Vejlevej 95 ca. 1920

Ved anlæggelsen af den nye motorvej er denne adresse nu beliggende ved en blind vej i modsætning til den gang for mere end 200 år siden, da stedet blev bebygget første gang. Dengang lå det op ad den direkte vej mod Vejle, som det første hus, der blev bygget på den lille jordlod, som Hvolgaard ejede og fæstede ud til ægteparret Maren og Niels Christensen. Husets gamle navn er Kronborg.

Parrets datter Anne Kirstine blev i 1797 gift med Erich Pedersen, hvorefter de overtager fæstehuset. Hendes forældre bliver dog boende til deres død i 1798 og 1811, henholdsvis 73 år og 72 år gl.

Anne Kirstine og Erich får ingen børn, så da de kommer op i alderen flytter et ungt ægtepar ind hos dem, og de bliver nu selv aftægtsfolk. Det nye par er Maren Israelsdatter og Jeppe Knudsen, hun fra Hornborg og han fra Tørring. Deres børn, 4 døtre og 2 sønner, bliver født her mellem 1833 og 1844. Erich Pedersen dør som 81-årig og enken når at blive 90 år inden hun dør.

Familien Knudsen lever af hvad den lille jordlod kan indbringe, samt hvad han kan tjene som daglejer. Han dør i 1856, kun 56 år gl. Familien bliver boende efter et nyt ungt par overtager fæstehuset mod at have enken på aftægt. Det unge par var Sofie Ernst og Henrik Jensen Bøgebjerg. Hun var fra Stallerup ved Fredericia, han var smed og fra Sdr. Bjert. Aftægtsenke Maren Israelsdatter døde i 1866, 64 år gl. og året efter døde hendes svagelige voksne datter, som sammen med en lillebror, der blev udlært skrædder, boede hjemme.

Smedefamilien fik kun 1 datter, som mistede sin far som 12årig, da han i en alder af kun 43 år døde i 1874.  Hendes mor giftede sig senere samme år med ungkarlen Søren Madsen. Han var da 49 år, var udlært snedker og havde som sådan arbejdet med at fremstille møbler i København. Søren var veteran fra krigen 1848-50, hvor han deltog i et voldsomt slag i Frederiksstad. Inden han slog sig ned her i Langskov, boede han i Ildved, hvor han arbejdede som snedker.

Der blev bygget en separat udbygning til kostald, lade m.m. Snedkerværkstedet, hvor der også blev uddannet snedkere, var indrettet i den ene halvdel af huset. Søren Madsen døde i 1889, 66 år gl. og enken Sofie Ernst flyttede til Ølholm Bygade 37, hvor hun døde i 1895, 64 år gl.

Snedkerboligen blev herefter beboet af et ungt nygift par Ane Kirstine – kaldet Stine – og Niels Peter Jensen. Hun var 20 år og han 24 år og han var ligeledes udlært snedker. Han var en dygtig håndværker som kunne lave et fint arbejde med meget lidt værktøj, og han fremstillede også møbler.

Udbygningen brændte helt ned den 12 april 1895 og en ny udbygning som erstatning for den gamle blev straks opført. Ejendommen var ejet af ejeren på Hvolgaard indtil 1911, da Niels Peter Jensen købte den. Stine og lille snedker, som han huskes, fik i årene fra 1890 til 1910 børnene Rasmus, Maren, Jens Kristian, Ane Marie, Andrea, Dagmar, Henrik, Karen, Harald og Hans. Sønnerne blev som deres far ivrige jægere. Datteren Maren og hendes mand Johannes Kofoed byggede ejendommen Vejlevej 97 i 1920‘erne.

Den ugifte datter Dagmar boede hjemme og hjalp forældrene. Efter deres død, Niels Peter i 1944 og Stine i 1952, var det hende som sammen med den ugifte bror Harald tog sig af det lille sted med 2 køer, 1 kvie og et par grise.

I 1956 blev stedet solgt til ungkarlen Aage J. Pedersen, der stammede fra området mellem Randers og Hobro. Han fik bygget et hønsehus ved siden af boligen, men da ægpriserne faldt, gik han over til kaninavl, som dog omkring 1960 blev opgivet, og det tidligere hønsehus blev indrettet til en ny bolig og de gamle bygninger fjernet.

Aage var initiativtager til oprettelsen af vores lokalarkiv, var formand i foreningens  første 20 år, og er stadig bosat på adressen.

Aage J. Pedersen i Arkivet

Aage J. Pedersen i Arkivet

Dette indlæg blev udgivet i Publikationer og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.