Mindeord om Aage J. Pedersen, Langskov

Aage J. Pedersen, Langskov, der blev 87 år, sov stille ind i sit hjem tirsdag den 29. oktober 2013.

Aage var passioneret lokalhistoriker og i mange år formand for lokalhistorisk Forening for Langskov Sogn, som han var med til at stifte i 1991. Først for to år siden slap han formandsposten i Lokalhistorisk Forening for Langskov Sogn, som han da havde bestridt i 20 år. Han var et levende bevis på at man ikke behøver at være født på egnen for at engagere sig i lokalsamfundet. Blev født i Glenstrup Sogn mellem Randers og Hobro som en den yngste i søskendeflokken. Ved starten af 2. verdenskrig, efter sin konfirmation, kom han ud at tjene på forskellige gårde, og senere rejste han rundt i både Danmark, Norge og Sverige, hvor der var arbejde i gartnerier eller landbrug.

Da Aage havde haft et ophold på Uldum Højskole, blev han hængende i området og købte i 1956 ejendommen på Vejlevej ved Ølholm, og deltog med det samme i alt hvad der rørte sig i byen. Var aktivt medlem af bl.a. Ungdomsforeningen og Venstre Vælgerforeningen. Der er ikke den generalforsamling i Ølholm, som Aage ikke har deltaget i gennem tiderne. Arbejdslivet skiftede fra at være med til at støbe broer ved den nye hovedvej A13, som gik udenom Ølholm, til at lægge fjernvarme ind og køre som chauffør for en trælast i Vejle. Senere fik han arbejde på Bøgballe Maskinfabrik og i en del år arbejdede han hos Frederik Andersen i Vejle inden han gik på pension og fik mere tid til fritidssyslerne.

For Aage var det ikke nok bare at deltage i generalforsamlinger som tilskuer. Han var til det sidste et nysgerrigt menneske, der også gerne bidrog med sit arbejde og viden. En mængde fotografier i arkivet minder os om de mange aktiviteter som Aage deltog i. Som aktivt medlem af bestyrelsen i Venstre Vælgerforeningen gennem 15 år, heraf de 5 år som formand, var han med til at indsamle materialer til et jubilæumsskrift i anledning af 75 års jubilæumsfesten. Fest og skriv blev aflyst på grund af et uforudset Folketingsvalg og der var brug for foreningens ressourcer på anden vis. Det indsamlede materiale skulle dog ikke gå til spilde og blev startskuddet for en ny forening i Ølholm.

Aage havde ikke TV før de allersidste fem år af sit liv, for selvom han aldrig var blevet gift, var der var ikke tid til at sidde stille og lave ingenting. Han fremkaldte fotos til lokalarkivet i sit eget mørkekammer, deltog i både arkiv- og madlavningskurser, mindestue på Nederbylund, læste aviser på biblioteket, og rejste til både landsarkivet i Viborg og København for at finde vigtige lokale oplysninger. Var der en officiel åbning af en lokal vej eller bygning, var Aage også med her, og han følte sig meget beæret, da han på et tidspunkt blev gjort til revy-offer i forbindelse med sommerfesten i Ølholm. Aage var heller ikke bange for at prøve nye ting; som 68 årig investerede han i ny teknologi og tog kursus i brugen af pc. I flere år var han både formand for det lokale arkiv og de samlede arkiver i Tørring Uldum kommune.

Aage J. Pedersen i Arkivet

Aage J. Pedersen i Arkivet

Som Aage selv sagde, så var det største problem for lokalhistorien, at kunne nå at få viden ud af hovedet på de ældre borgere inden det var for sent. Vi vil savne Aages store kendskab til både gammel og ung i by og på land.

Æret være Aages minde.

På vegne af Langskov Lokalhistorisk Forening

Susanne Døssing

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.