“Christinefeldt” Hvolgaardsvej 35

“Christinefeldt” Hvolgaardsvej 35

Bragt i “En ægte Ølholmer” i maj 2004

Christinefeldt - Hvolgårdsvej 35

Christinefeldt – Hvolgårdsvej 35

Denne gård blev oprettet i 1798 på jord som tidligere havde tilhørt Hvolgaard. Jorden blev købt og bygningerne opført samme år af Anne Marie Simonsdatter og Laurs Jørgensen –  kaldet Fynbo. De blev gift dette år i Langskov kirke, hun var gårdmandsdatter fra Ølholm og han havde arbejdet på Hvolgaard. Der kom hurtigt liv på gården for i løbet af 12 år havde de fået børnene Karen, Jørgen, Simon, Søren, Hans og Jens. Datteren Karen blev i 1828 gift med ungkarl Hans Villumsen fra Kollemorten. Deres første barn blev født hjemme hos hendes forældre, hvor de da boede. De blev senere gårdfolk i Kollemorten, derefter i Knude og sidst i Ildved. Der kom nu til at gå rigtig mange år uden børnefødsler på “Christinefeldt”. I 1836 solgte de gamle forældre gården til sønnen Hans, og de blev boende som aftægtsfolk, men allerede samme år døde Laurs Fynbo, 84 år gammel. Hans’ lillebror Jens overtog en del af gårdens jord og oprettede i 1840 ejendommen “Dalgaarden”, Hvolgaardsvej 34, hvorefter moderen fik aftægt hos ham. Hun døde der i 1851, 83 år gammel. Storebror Jørgen boede i Riis ved Givskud. Storebror Søren blev gift med Salmondine Nikoline Annette Jørgensen fra Lindved, hvor de først boede. De flyttede til Vindelev og til sidst her til Langskov. Søren ernærede sig som arbejdsmand, og dette ægtepar har stadig en del efterkommere i Ølholm. Hans Laursen drev “Christinefeldt” med hjælp fra sin husholder og en tjenestepige. Sådan gik det i mange år, men i 1855 blev han så gift med sin mangeårige husholder Ane Marie Pedersen fra Hveisel. Hun var 41 år og han 47 år gammel da de giftede sig. Der kom ingen børn og ægteskabet blev ikke langt, da Hans døde allerede i 1865 som 58årig gårdmand. Enken drev herefter gården videre med hjælp af tjenestefolk frem til 1886, hvor hun solgte til  Anders Jensen, som var søn af Jens Laursen i “Dalgaarden”. Anders havde været borte fra egnen og arbejdet som møller på Århuskanten. Han giftede sig i 1889 med Ane Pedersen fra Hesselballe mark og endelig kom der igen nyt liv på gården ved sønnen Jens Laurits’ fødsel i 1891. Han fik ingen søskende og allerede i konfirmationsalderen mistede han sin mor. Faderen ansatte en husholder og med hjælp af en tjenestekarl drev han gården videre. han var aktiv deltager i offentlige hverv og sad bl.a. i sognerådet. I 1919 overtog Jens Laurits “Christinefeldt” og faderen blev boende hos ham til sin død i 1921. Jens Laurits havde skiftende husbestyrerinder og tjenestefolk og i mange år stod Stinne fra Giveegnen for husholdningen, men hun måtte til sidst opgive pladsen p.g.a. gigt. Harald Jokumsen hed den ligeledes mangeårige tjenestekarl på gården og han var også ugift. Jens Laurits var som sin far sognerådsmedlem og var endvidere medlem af bestyrelsen for Langskov Sparekasse. Han bliver husket som en person, der ikke brød sig om at der skulle forandres noget derhjemme, alt skulle helst være som i forældrenes tid. Det blev dog til et kørekort og en bil. Midt i 1960’erne solgte han “Christinefeldt”. Han havde inden da fået bygget huset på Rønnealle 2 i Ølholm som ligeledes blev hjem for Harald Jokumsen. Jens Laurits døde i 1973, Harald arvede ham og kunne blive boende i huset. De nye folk på Hvolgaardsvej 35 var Karen Margrethe Ellegård og Leo Rasmussen, hun fra Alsted mark, han fra Ådal. De blev gift og fik 3 børn her. Der blev bygget en ny stald og købt jord ind fra 2 ejendomme som ophørte som landbrug. De næste ejere af “Christinefeldt” blev Else og Lau Larsen som købte midt i 1970’erne. De kom hertil med 3 børn der alle var under konfirmationsalderen. Denne familie bor stadig på gården og har forstået at værne om den.

Dette indlæg blev udgivet i Publikationer og tagget , , , . Bogmærk permalinket.